De mooiste eilanden van Maleisië

Maleisië is gezegend met honderden eilanden. Van drukke toeristische trekpleisters tot onbewoonde verlaten eilanden. Hieronder een selectie van deze mooie eilanden. Uiteraard zijn er nog veel meer eilanden, maar deze zijn niet of minder toegankelijk voor toeristen.

We hebben de eilanden verdeeld op geografische ligging:

  • Eilanden Maleisië aan de westkust van het schiereiland
  • Eilanden Maleisië aan de oostkust van het schiereiland (i.v.m. de moesson.niet / slecht bereikbaar tussen oktober en maart)
  • Eilanden rond Borneo

De eilanden aan de westzijde van Maleisië zijn over het algemeen iets groter en ook drukker dan de eilanden aan de oostkust. Dit komt voornamelijk omdat ze makkelijker te bereiken zijn, op de meest eilanden kunt u zelfs heel goedkoop vliegen vanaf Kuala Lumpur (goedkope tickets via AirAsia.com!). Pulau Pangkor, Pulau Langkawi en Pulau Penang zijn de meest bekende eilanden aan de westzijde van het schiereiland zijn.

De eilanden aan de oostkust zijn iets rustiger en zorgen daarom ook voor een echt ‘bounty gevoel’. Wij vinden dit één van de mooiste plekjes van Zuid-Oost Azië. Een nadeel is dat hier wel (een soms heftige) moesson is tussen oktober en maart.

Bij Borneo vindt u een aantal prachtige exclusieve eilanden met de meest dure resorts. De eilanden zijn vooral bekend vanwege de uitstekende duikmogelijkheden.

Eilanden aan de westkust van het schiereiland Maleisië:

Langkawi

Het eiland Langkawi staat vooral bekend om zijn prachtige resorts en uitgestrekte stranden en is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Maleisië. Langkawi is een heerlijk vakantie eiland waar u een geweldige strandvakantie kunt hebben, maar waar nog veel meer te beleven valt dan alleen op het strand liggen. Boek een snorkeltour naar een klein eilandje, bezoek de jungle of ga met de kabelbaan naar de hoogste berg.  Meer Langkawi

Penang

Op Penang zijn veel leuke bezienswaardigheden, maar ook luieren aan het strand is prima mogelijk. Al zijn de stranden lang niet zo mooi als bijvoorbeeld het in de buurt gelegen Langkawi. Penang heeft een interessante kleurrijke cultuur  met o.a. wierrooktempels, mooie koloniale gebouwen en geweldig eten. Het is een interessante mix van Chinese, Indiase en Islamitische invloeden. Het eiland Penang is makkelijk te bereiken per brug (13 KM) vanaf het vasteland. Meer Penang

Pangkor

Het prachtige eiland Pangkor heeft mooie uitgestrekte standen en is ideaal als tussenstop tijdens uw reis. Pangkor is vergelijkbaar met Langkawi, maar dan kleiner en nog iets meer ongerept. De scooter huren is perfect om de vissersdorpjes, verlaten stranden, Chinese tempels en het oude Nederlandse fort te bezoeken.  Op 5 uur rijden met de bus van Kuala Lumpur (3,5 met de auto) kunt u in Lumut de ferry pakken naar het eiland Pangkor.

Ketam

Op het eiland Ketam komen vooral dagjesmensen om dat dit eiland heel makkelijk te bereiken is vanaf Kuala Lumpur. Vanaf de hoofdstad kun je met de trein naar Port Klang en van hieruit kunt u de ferry nemen naar het eiland. Het eiland Ketam is bekend om de visserij en een paradijs voor verse seafood liefhebbers. U kunt hier de visserij van dichtbij meemaken en heerlijk eten.

Eiland Palmboom

Eilanden aan de oostkust van het schiereiland Maleisië:

Perhentian islands

Wuivende plambomen, witte stranden en een azuurblauwe zee dat zijn de Perhentian eilanden. De Perhentian Islands bestaan uit 2 eilanden: Perhentian Besar en Perhentian Kecil. U kunt hier genieten van een heerlijk strandvakantie. Ook zijn er vele geweldige snorkel- en duikmogelijkheden.  Meer Perhentian Islands

Tioman

Dit kleine eiland (net zo groot als Texel) bestaat uit een dichte jungle omringd met mooie stranden. U kunt hier  geweldig duiken, maar u kunt ook prima surfen en wandelen. Er heerst een gemoedelijke sfeer  en de bevolking maakt zich dan ook niet druk op dit mooie eiland. Vanaf Kuala Lumpur kunt u vliegen op Tioman of u gaat over land naar Mersing, waar u de ferry kunt pakken. 3 op reis heeft een mooie rapportage over vrijwilligerswerk op Tioman, bekijk

Rendang

Het eiland Rendang is een waar duikparadijs en heeft zelf een beschermd zeegebied (Marine Park). U vindt hier een grote verscheidenheid aan harde en zachte koralen, gelegen in vele complexe riffen, met ontelbare soorten vissen. U kunt in Rendang ook snorkelen of wandelen door de jungle. De hotels zijn over het algemeen luxer dan bijvoorbeeld de Perhentians.

manukan duiken

Eilanden rond Borneo:

Tunku Abdul Rahman Marine Park

De eilandengroep ligt pal tegenover de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu. Het heeft prachtige stranden en  is een waar duikersparadijs. Vanaf de haven vertrekt dagelijks elk uur een boot naar de eilanden en het is dus een perfecte bestemming voor een dagtrip. U kunt ook overnachten in 1 van de luxe resort op bijvoorbeeld het eiland Pulau Manukan.